Over Metis Zorg

Metis Zorg is de eenvrouwszaak van Petra Schaftenaar

Ik werk sinds 1993 in de (forensische) ggz in diverse functies. In 2018 ben ik mijn eigen bedrijf gestart, van waaruit ik les geef, onderzoek doe en in te zetten ben als (project)manager. Hiernaast ben ik bestuurslid bij het Utrechtse Wegloophuis en lid van de Raad van Toezicht van Exodus Midden-Nederland. 

Eerder werkte ik als sociotherapeut, leidinggevende, eindverantwoordelijke en onderzoeker. Dit deed ik in forensische instellingen (FPC, FPK), in penitentiaire omgeving (PBC) en in beschermd wonen (RIBW).  Ik studeerde inrichtingswerk aan de Hogeschool van Amsterdam en bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit. Aan de Universiteit voor Humanistiek promoveerde ik op een onderzoek naar ‘de waarde en betekenis van relationele zorgverlening in de forensische psychiatrie’. Dit onderzoek heb ik uitgevoerd vanuit mijn functie als zorginnnovator en onderzoeker  bij Inforsa (onderdeel van Arkin), samen met de Stichting Presentie (Prof. dr. A. Baart).  

Mijn LinkedIn profiel vindt u hier:  Petra Schaftenaar

Opdrachtgevers en deelnemers over…

"...En voor een ding verdien je echt een gouden penning want wat jij de groep echt gaf is onbetaalbaar: je gaf ons de (h)erkenning. De trots en het vertrouwen zijn enorm gestegen, En we zijn nu al een stuk minder verlegen. We durven steeds meer op onszelf te vertrouwen, en aIleen daarom al zijn we een beetje van je gaan houwen..."
Stay Focused
Gedeelte uit het Sinterklaasgedicht
Petra heeft als programmamanager een essentiële rol gespeeld in de totstandkoming (en nog lopende implementatie) van het Programma Forensisch Vakmanschap en de Pijler Forensisch Vakmanschap in het Kwaliteitskader Forensische Zorg. Petra is doelgericht en efficiënt en weet binnen korte tijd overzicht te creëren in een onwaarschijnlijk grote hoeveelheid informatie. Haar eigen kennis en expertise is hierbij van grote waarde. Petra betrekt daarnaast relevante stakeholders en doet op deze manier recht aan de vele kanten waaraan het programma/kader moet voldoen. Dit levert een eindresultaat op dat niet alleen aan alle inhoudelijke eisen voldoet maar ook breed toepasbaar is en gedragen wordt. Petra is laagdrempelig benaderbaar. Ze heeft een groot, relevant netwerk en krijgt de neuzen dezelfde kant op. Haar rust, integriteit en positiviteit werken aanstekelijk. Haar kennis, professionaliteit en aanpak inspireren en motiveren. The right woman for the job en een feest om mee te werken!
Eva de Spa
Strategisch Adviseur Forensische Zorg dNLggz en lid van de Taskforce FZ 2020-2022
'Vanuit de Forensische Academie RINO Groep werken wij al meer dan 8 jaar samen in opleidingen, cursussen en advies trajecten. Petra Schaftenaar kenmerkt zich door snel denken, een heldere en goed onderbouwde mening, en een niet lullen maar poetsen mentaliteit. In haar rol als hoofdopleider komen haar kwaliteiten als, docent, manager, adviseur en netwerker goed tot hun recht. Ik waardeer het vermogen van Petra om de lat hoog te durven leggen voor de hulpverlener, zoals zij dit ook voor haar zelf doet. Ik heb bewondering voor haar time management, energie niveau en de kwaliteit die zij aflevert. Namens al mijn collegae van de Forensische Academie, we werken graag met je samen!'. 
Roderick Jansen
RINO Groep Utrecht
'Petra verzorgt de lesdagen met het thema “Dwangreductie en de-escalatie” in het leertraject voor de medewerkers van de Borginstellingen. Het lukt Petra om van een groep medewerkers die elkaar niet kennen een “warme” groep te maken, die dilemma’s met elkaar delen en van en met elkaar willen leren. De medewerkers krijgen handvatten die ze direct in hun werk kunnen gebruiken. Petra heeft een prettige no-nonsense houding, is concreet, helder en oplossingsgericht. De medewerkers kenmerken haar als, bekwaam, kundig en open. Petra heeft duidelijk kennis van zaken en geeft haar mening. Ik ben heel blij dat ik met haar mag samenwerken!'
Petra Sterken
Projectmanager De Borg, landelijk expertisecentrum SGLVG

Ook ik heb, als u van mijn diensten gebruik maakt, voorwaarden waaronder dat gebeurt: de ‘kleine letters’.

In de basis komt het hier op neer: wij spreken iets af, we houden ons daar beiden aan, ik stuur een factuur en die wordt door u binnen twee weken betaald. Mocht u toch onder de afspraak uit willen, of mocht er iets stuk of mis gaan, dan gelden mijn aanvullende voorwaarden. Ik heb ze apart opgesteld voor scholing en in-company training en voor onderzoek, project- en interimwerk. 


» Specifieke voorwaarden Scholing

» Specifieke voorwaarden Onderzoek, Project- en Interimwerk